Autorijden na buikoperatie

Een buikoperatie is een flinke ingreep. De wond moet genezen, u moet zelf herstellen van de operatie en u slikt in veel gevallen pijnstillende medicijnen. Zodra u bent ontslagen uit het ziekenhuis, kan en mag u dan autorijden?

MISSELIJK DOOR NARCOSE NA BUIKOPERATIE

Een buikoperatie gaat samen met narcose. Misselijkheid en overgeven zijn de meest voorkomende bijwerkingen van narcose. Vooraf nuchter blijven helpt om de kans op misselijkheid en braken te verkleinen. Toch is er bij een aantal operaties juist een grotere kans op misselijkheid en overgeven. Een buikoperatie is daar 1 van. Onder andere om deze reden is het verstandig om het autorijden na de buikoperatie uit te stellen.

BUIKOPERATIE HERSTEL

Op geleide van pijn kunt u uw dagelijks leven weer hervatten. Dit betekent dat u de activiteiten kan oppakken, mits het geen toename van de klachten geeft. Neemt de pijn toe, stop dan de activiteit. Advies: wissel rust en activiteit af. Neem als uitgangspunt dat u steeds actiever word en minder rust nodig heeft. In 3 tot 6 weken na de operatie kunt u alle activiteiten weer doen, die u ook voor de operatie deed.

RISICO’S AUTORIJDEN NA BUIKOPERATIE

Gebrek aan kracht en alertheid na een buikoperatie kunnen vreselijke gevolgen hebben in het verkeer. Door de pijnstillers neemt uw alertheid af. De kans op ongelukken is hierdoor groot. Direct autorijden na een buikoperatie, raden wij daarom af.

DIT ZEGT DE WET

Een voertuig besturen terwijl u medicijnen slikt die uw rijvaardigheid beïnvloeden, mag niet. Autorijden terwijl u onder invloed bent van een stof die uw rijvaardigheid vermindert, is namelijk volgens de wet verboden.

SOORTEN BUIKOPERATIE

Wat voor soort buikoperatie u hebt ondergaan, maakt niet uit. Of u nu een blindedarmoperatie, een buikwandbreuk operatie, een operatie aan uw blaas, een baarmoederoperatie of een operatie aan uw eileiders ondergaat, zolang u onder invloed bent van een stof die uw rijvaardigheid beïnvloedt mag u niet autorijden. Dat geldt ook voor autorijden na een buikoperatie. Daarom is het verstandig om vooraf af te spreken dat u na uw operatie wordt opgehaald uit het ziekenhuis.

AUTORIJDEN

Ontbreekt u de kracht of is uw alertheid verminderd door uw pijnstillers, rijd dan geen auto. Hoelang iemand niet rijdt, is per persoon verschillend. De een herstelt sneller dan de ander. Houd daarom altijd het advies van uw arts of specialist aan.

TIPS AUTORIJDEN NA BUIKOPERATIE

Gaat u na de operatie weer autorijden, dan kan het zijn dat u last heeft van de wond omdat de gordel erop drukt. Een handdoek tussen de gordel en uw buik voorkomt dat oncomfortabele gevoel. Daarnaast is het raadzaam om de eerste keer iemand mee te vragen, zodat diegene het autorijden kan overnemen als het toch niet gaat.

DOSERINGEN MEDICIJNEN AUTORIJDEN

Voor alcohol in het verkeer geldt een limiet. Bij medicijngebruik ligt dit anders. De maximale dosering verschilt per geneesmiddel. Wanneer u mag autorijden na een buikoperatie, hangt daarom samen met de medicijnen die u slikt. Houd altijd het advies van uw specialist aan. Luister daarnaast ook naar uw eigen gevoel. Bent u vermoeid, ziet u slecht, heeft u concentratieproblemen of bent u duizelig? Ga dan niet zelf autorijden.

MEDICIJNGEBRUIK NA OPERATIE

Rijdt u schade doordat u na het slikken van medicijnen die uw alertheid beïnvloeden, toch in de auto bent gestapt? Dan bent u in overtreding. U herkent de medicijnen die uw rijvaardigheid beïnvloeden aan de gele sticker met waarschuwingstekst.

AUTOSCHADE EN DEKKING

Met een autoverzekering bent u wel verzekerd voor schade die u anderen met uw auto toebrengt. Voor de schade aan uw eigen auto, hangt dit af van de dekking die u heeft gekozen bij uw autoverzekering.

VERKEERSVEILIGHEID

Voor uw eigen veiligheid en die van andere weggebruikers is het verstandig om u na een operatie te laten rijden. Ga in ieder geval pas zelf rijden als zich pijnvrij kunt bewegen, geen last meer heeft van duizelingen of vermoeidheid en u geen medicijnen gebruikt die de rijvaardigheid beïnvloeden.