Een ongeval is altijd schrikken. Of u nu betrokken bent bij het ongeval of getuige bent. U weet nooit hoe u reageert totdat u het meemaakt. Uw reactie is instinctief. Verstijft u? Of vlucht u? Weet u hoe u moet handelen, dan kunt u gemakkelijker de situatie inschatten en de juiste acties ondernemen.
Hoe te handelen bij ongeluk
Wij laten per situatie zien hoe u moet handelen. Als betrokkene, als getuige en in het geval van een ongeluk in het buitenland. Een handig stappenplan maakt het gemakkelijker om snel te handelen.
U bent betrokken
Bent u betrokken bij een ongeval? U mag volgens de Wegenverkeerswet niet doorrijden. Of u nu het ongeval veroorzaakt heeft of niet. Heeft de ander schade? Dan mag u pas verder als u uw identiteit en uw voertuiggegevens aan de ander heeft gegeven. Is er sprake van letsel, dan mag u een ander nooit hulpeloos achterlaten.
Stap 1 Zorg voor veiligheid
Bent u niet gewond? Zorg dan eerst voor uw eigen veiligheid. Als u bijvoorbeeld zonder opletten een andere rijbaan van een snelweg oploopt, kan dit ernstige gevolgen hebben. Neem de situatie goed in u op. Blokkeren de auto’s de weg? En is er alleen blikschade? Neem dan foto’s van de situatie en zet de auto’s aan de kant. Ga vervolgens achter de vangrail of in de berm staan.
Stap 2 Hulpdiensten nodig?
Zijn er gewonden? Bel dan onmiddellijk 112. Of vraag omstanders om te bellen. Verplaats bij voorkeur de gewonden niet, maar blijf bij de slachtoffer(s) en verleen eerste hulp. Weet u niet hoe dit moet, vraag dan aan omstanders of iemand EHBO heeft.
Is er alleen sprake van wat blikschade? En kunt u verantwoord verder rijden? Dan hoeft u geen politie te bellen. Vul wel altijd samen met de andere partij het Europees schadeformulier in.
Stap 3 Schadeformulier
Maak indien mogelijk foto’s van diverse kanten. Zijn er getuigen? Vraag dan om hun contactgegevens. Want als het onduidelijk is wie er schuld heeft, kan hun verklaring opheldering geven. Vul samen met de tegenpartij het Europees schadeformulier in en let op dat u beiden tekent. U hoeft niet in discussie te gaan over wie schuld heeft. Zolang u het formulier maar eerlijk en zo volledig mogelijk invult. Bent u het niet eens met de tegenpartij? Vul dat dan in op het schadeformulier. Het ingevulde, ondertekende formulier stuurt u naar uw verzekeraar. De verzekeraars buigen zich vervolgens over de schuldvraag en de schadeafhandeling.
U bent getuige
Bent u getuige van een ongeval? Let dan goed op de situatie. Bent u de eerste of enige op de plek van het ongeluk? Probeer dan hulp te bieden. Omdat u niet betrokken bent, is dit niet wettelijk verplicht. Maar natuurlijk is het wel moreel gezien uw plicht.
Situatie 1: Er zijn gewonden
Vergeet nooit op uw eigen veiligheid te letten. Ren dus niet zomaar de weg op. Kijk eerst of er gewonden zijn. Zo ja, bel dan direct 112. Of laat andere omstanders de hulpdiensten inschakelen. Verleen eerste hulp. Kunt u dit niet, vraag dan omstanders of zij dit wel kunnen. Bent u de enige aanwezige? Vraag dan de hulpdienst aan de telefoon wat u al kunt doen. Trek nooit gewonden uit de auto. Zij kunnen nek- of rugletsel hebben. Dit kan verergeren als u ze verplaatst.
Situatie 2: Er zijn geen gewonden
Bent u getuige van een aanrijding met alleen blikschade? Geef dan uw contactgegevens aan alle betrokkenen. Eventueel maakt u nog foto’s van de situatie. Soms is informatie van een getuige belangrijk in de afwikkeling van de schadeclaim. U kunt daarna uw weg vervolgen.
Situatie 3: Er zijn meerdere omstanders
Zijn er meerdere omstanders en bent u niet degene die hulp verleent? Dan hoeft u niet te wachten tot de hulpdiensten komen. Heeft u wel gezien hoe het ongeluk plaatsvond? Dan kunt u wachten, maar ook uw gegevens achterlaten bij 1 van de betrokkenen of een andere getuige. Verleent u geen hulp én heeft u het ongeluk niet zien gebeuren? Wij snappen dat een ongeval heel indrukwekkend is en u graag wilt helpen. Maar als u niets kunt doen, reist u beter verder. Hoe goedbedoeld ook, u heeft kans dat u de hulpdiensten eerder in de weg staat dan helpt.
Ongeval in het buitenland
Bij een ongeval in het buitenland handelt u natuurlijk net zoals in uw eigen land. U rijdt in elk geval nooit zomaar door. U zorgt voor veiligheid en helpt eventuele gewonden. In heel Europa geldt het alarmnummer 112. Waar moet u verder op letten?
• Waarschuw altijd de politie, ook bij alleen blikschade of een eenzijdig ongeval. Verplaats uw voertuig bij voorkeur niet voordat de politie ter plaatse is. Tenzij u de verkeersdoorstroming ernstig belemmert
• Maak foto’s van het ongeval uit diverse hoeken. Fotografeer ook de schade aan alle voertuigen
• Verzamel contactgegevens van eventuele getuigen
• Wissel contactgegevens uit met de tegenpartij. Ook als er geen schade lijkt te zijn, is dit belangrijk
• Vul samen met de tegenpartij het Europees schadeformulier in. Deze zien er in heel Europa hetzelfde uit. Let op dat de ander ook ondertekent
• Geef geen geld aan de tegenpartij om de schade direct af te handelen. Ga ook niet in discussie. Schakelt altijd de politie in
• Bel de alarmcentrale van uw verzekeraar
Aanrader: cursus EHBO
Wilt u niet hulpeloos staan als u als eerste bij een ongeval aanwezig bent? Volg dan een cursus EHBO. Die paar eerste minuten waarin u al handelt, kunnen levensreddend zijn.